Kategorie: IT

Používáte některé služby od firmy Microsoft (Windows 10 OS/Windows mobil/XBOX)? Pak jste asi byli nuceni se zaregistrovat u firmy Microsoft (tzv. Microsoft ID). Pokud ne, určitě se do toho stavu časem dostanete. Microsoft ID není jen jednoduchá registrace, jsou k němu navázány služby zdarma (samotná registrace je také zdarma). Pojďme si rozebrat, co by Vás na Microsoft ID a navázaných službách mohlo zajímat.

OneDrive - synchronizované úložiště pro dokumenty. Jde o úložiště, přes které se synchronizují dokumenty na všechna Vaše zařízení. Dále se na něm ukládají zálohy Vašich zařízení (to je na jiný článek). Zní to složitě, ale je to velmi jednoduché. Vše co si na PC uložite do složky OneDrive, je během chvíle dostupné i na Vašich ostatních zařízeních. Tzn. uděláte si např. tabulku v Excelu, uložíte do složky OneDrive, odpoledne ji otevřete venku na mobilu, dopíšete další údaje a pak dopracujete večer na počítači. Krom toho, že je vše synchronizovaná, je to vlastně i zálohované. Pokud totiž přijdete kompletně o Vaše PC, stačí nainstalovat nové, přihlásit se na OneDrive a všechny dokumenty co tam byly, se Vám zase objěví v PC. Úložiště je dostupné i online, lze se na něj tedy dostat i jiných PC. DOkumenty umístěné na OneDrive můžete sdílet s kýmkoliv. Napříkald danou tabulku v excelu nasdílíte kamarádovi, pošlete mu na ní link a on může online doplnit tabulky. Přes OneDrive Windows mobile umí synchronizovat fotky. Jakmile vyfotíte fotku a jste na wifi, mobil sám uloží kopii fotky do OneDrive, tzn. se Vám sama objěví během chvíle v PC. Za mě osoběn jde o klíčovou vlastnost Microsoft ID. Jediné negativum je místo. 5GB je pro někoho málo. Ale pokud ho používáte pouze pro dokumenty, neměl by nastat žádný problém. Lze ho samozřejmě kapacitně rozšířit za peníze (50GB za 50,-Kč/měsíc). Při vyšším požadavku je pak už nutné přejít na Office365.

Online Office - k OneDrive jsou navázány zdarma aplikace Office Online, tzn. Word/Excel/Powerpoint spustitelné v prohlížeči. Můžete je tedy zdarma používat na Vašem PC, nebo kdekoliv se k Microsoft ID přihlásíte. Ano, nemají veškeré rozsáhlé funkce offline verze, ale na základní editaci dokumentů bohatě postačují.

Kalendář - sdílený kalendář napříč zařízeními. Cokoliv si naplánujete na PC, to máte i v tabletu/mobilu a naopak. Bez synchronizovaného kalendáře bych byl bezradný.

Lidé - sdílené kontakty napříč zařízeními. Ať jste kdekoliv a na kterémkoliv Vašem zařízení, vždy máte scou aktuální databázi kontaktů.

OneNote - aplikace na psaní rychlých poznámek. Opět samozřejmě synchronizovaná, plně strukturovaná. Například mám záložku rodina, v ní stránku "Nákup". Manželka sedí u mého PC doma a naplní mi ho seznamem s checkboxy (zašrtávací políčka) a já mezi tím v obchodě lítám s mobilem mezi regály a plním přání mé ženy, ta defatco online vidí, co jsem již zaškrtnul jako nakoupené (no, tento příklad asi není moc pozitivní). :-) Ale obecně je OneNote super. Mám v něm veškeré podstatné údaje, které potřebuji mít stále při sobě, jak z firemní oblasti, tak soukromé. A je jedno jestli mám v ruce mobil, nebo tablet.

Email - pokud jste žádný email neměli, pak tuto funkci oceníte. Jde o standarní email s jednoduchým rozhraním. Většinou ale klienti již dávno svůj email mají, tak tuto funkci nepoužívají. Já ho používám jako soukromý email, a nemám s ním žádné problémy.

Microsoft ID obsahuje i další funkce jako Sway/Docs.com/Skype ... ale ty jsou zatím na okraji zájmu. O nich třeba někdy příště.