Kategorie: IT

Pokud jste zrovna ve stádiu nakupování mp3 přehrávače a je pro Vás priorita výdrž na baterie, jednoduchost ovládání a zvuková kvalita, jistě Vám neuniknou produkty Network Walkman od firmy SONY. Firmě SONY se na jednu stranu podařil moc hezký kousek HW, bohužel má jednu nepříjemnou vlastnost, která z něj dělá v podstatě neprodejný kus šrotu. Většina lidí si své nahrávky na PC uchovává ve formátu mp3, čili tak nějak automaticky předpokládá, že když jde o mp3 přehrávač, že jen přenese své mp3 soubory na přehrávač a může vyrazit do ulic se sluchátky na uších. Bohužel takto to u SONY NW nelze.

nw-s205f.jpg



SONY oficiálně dodává ke svým NW přehrávačům SW SonicStage, který mp3 na přehrávač umí nahrát, při tom je ale překonvertuje do formátu, který přehrávač zvládá přehrát. Přehrávače SONY totiž jako takové NEJSOU přehrávače mp3. Pokud by SW SonicStage byl jednoduchý a svižný SW, člověk by se s tím tak nějak smířil, bohužel opak je pravdou. SW SonicStage je velmi špatně naprogramovaný kus, má problémy se stabilitou a v neposlední řadě má dost špatně vyřešeno ovládání.

Jak tedy z toho ven? Existuje nějaká alternativa? SONY sice tvrdí že ne, ale naštěstí to není pravda.

Vše co potřebujete, jsou 3 různé SW. Každý umí něco, co potřebujete pro práci s mp3 a přehrávačem SONY NW.

1. VAIO LINK - extrémě jednoduchý program pro přenos Vašich mp3 na NW přehrávač. Spustíte a drag&drop přetáhnete své mp3 na plochu SW VAIO LINK. Je třeba mít dobře nastavené ID3 tagy, protože Artist/Album informace pro přehrávač se berou z nich. Co se týče rychlosti, je VAIO LINK při převodu mp3 svižnější než SonicStage (detailní měření jsme ale neprováděli). Zajímavostí je, že tento SW je z dílen SONY určený pro SONY VAIO.

2. MP3 File Manager 2.0 - jednoduchý SW, který se po instalaci nahraje na Váš SONY NW a odtud se i spouští. Měl by podporovat přenos mp3 na zařízení, tak i vymazání audio souborů z databáze přehrávače, protože SONY NW neuchovává podporované audio soubory tak, abyste si je mohli jednoduše spravovat přes USB Mass Storage. Bohužel přenos mp3 na typ NW-S205F nefungoval. Lze jej tedy použít pouze k odstranění skladeb z přehrávače. Taktéž jde o SW z dílen SONY, ale určený pro jiné typy přehrávačů.

3. GYM - Grab Your Music - tento GNU/GPL SW Vám zobrazí audio obsah Vašeho SONY NW s kompletní strukturou Artist/Album. Dokonce dokáže po vygenerování klíče audio soubory z přehrávače i přehrát. Tento SW není nutný, ale taktéž ho doporučujeme. Navíc ho není třeba instalovat.

V každém případě spíš doporučujeme se poohlídnout po jiných mp3 přehrávačích (např. iRiver), které Vám nebudou házet klacky pod nohy, tak jak to mile a s úsměvem dělá SONY. Pro ty z Vás, kteří naletěli a přehrávač vlastní, snad bude tento návod krokem k lepšímu využití toho jinak povedeného kousku HW.