Kategorie: IT

Používat v dnešní době stolní skenery je už trochu přežitek. iPHONE/iPAD (případně jiné mobilní zařízení s kamerou) lze pro tuto úlohu také využít, a mnohdy s lepšími výsledky a jednodušeji. Navíc nemusíte nic instalovat, vše je v iOS/iPADOS připraveno ve výchozím stavu.

iPHONE/iPAD umí skenovat do PDF z nativní aplikace Soubory. Stačí otevřít aplikaci Soubory, vpravo nahoře kliknout na tři tečky a v menu vybrat Naskenovat dokumenty. Doporučuji skenovaný dokument položit na rovnoměrně osvětlenou rovnou plochu (ideálně ne bílou/lesklou, ať se dokument lépe graficky oddělí).

iPHONE/iPAD sám dokument automaticky ořízne, srovná a dobarví. Samozřejmě můžete toto vše doladit ručně. V poslední fázi dokument uložte do apliace Soubory. Pokud máte správně nastaven iCloud, dokument se synchronizuje na všechny Vaše zařízení. Z jakéhokoliv je pak možno ho odeslat například emailem přes tlačítko sdílení.

Další nativní apliakce toho umí víc. Například aplikace Poznámky umí dokument naskenovat a rukou "podepsat". Viz návod na webu Apple https://support.apple.com/cs-cz/HT210336.

Krom nativních aplikací patří mezi špičku v tomto oboru i zdarma aplikace Office Lens od Microsotu. Tak vyzkoušejte, třeba na Vaše potřeby bude sedět lépe.