Kategorie: IT

Office 365 je jedna z nejlepších služeb, kterou Microsoft aktuálně poskytuje. Mnoho lidí netuší, že ji lze také zprovoznit selektivně jen pro určité schránky na doméně. Je možné tedy využívat stávající email řešení na hostingu a jen u vybraných email adres použít http://office365.com cloud.

Asi Vás zajímá postup, takže tady je.

1. Aktivace Office365 účtu (buď po zakoupení licence a nebo zkušební verze https://products.office.com/cs-cz/business/compare-office-365-for-business-plans - dole odkazy)

2. V administraci Office 365: Domény - Přidat doménu (tento krok není nutný u nového účtu, ten sám uživatele navede) - Přidání/ověření TXT záznamu pro ověření domény (např. na hostime.cz @ IN TXT "MS=ms89276833") - je nutné počkat, než se záznam promítne (při testu reálně funkční za cca 1 hodinu)

3. Přepnutí účtu na Vaši "ostrou" doménu (odhlášení/přihlášení)

4. Okopírovat co bude ještě třeba nastavit v DNS a dát ignorovat chyby aby systém "neotravoval"

(např. na hostime.cz):
@ IN TXT "v=spf1 include:spf.protection.outlook.com -all"
@ IN TXT "MS=ms89276833"
autodiscover IN CNAME autodiscover.outlook.com.
enterpriseregistration IN CNAME enterpriseregistration.windows.net.
enterpriseenrollment IN CNAME enterpriseenrollment.manage.microsoft.com.
msoid IN CNAME clientconfig.microsoftonline-p.net.

5. V administraci Office 365: Správce - Exchange - Tok pošty - Akceptované domény - kliknout na "ostrou" doménu a dát editovat - nastavit Interní přenos

Hlášku při uložení (There is no outbound connector to deliver mail for this domain. Make sure that there's an Outbound Connector of the type OnPremises that matches every 'internal relay' accepted domain. The connector can either have the AllAcceptedDomains flag enabled or have a recipient domain that matches the accepted domain) ignorujte.

6. V administraci Office 365: Správce - Exchange - Ochrana - Filtr přípojení - Editace Default (vyskočí popup) - přidat do povolených adres adresu svého mailserveru (např. pro mail-1.hostime.cz 81.0.226.4)

7. Nastavení Forwardingu u stávajícího email serveru na (příklad Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) - není nutné nechávat zprávy v kopii, stačí holý FW

Pozn.: Pokud zřizuji další uživatele na "ostré doméně", musím jim vždy ještě nastavit "jinou" adresu v administraci Office 365: Uživatelé - Aktivní uživatelé - vybrat uživatele a Primární e-mailová adresa: UPRAVIT.