Kategorie: IT

Microsoft vydal nový Windows 10. Má to být poslední vydaný Windows původním distribučním modelem. Do budoucna by už měli být jen aktualizace (ala Apple iOS). Jak to doopravdy bude netuším, to ukáže čas.

Není možné předpokládat, že by všichni bezhlavě nyní aktulizovali na nové Windowsy. Přece jen, nese to svá rizika, obzvláště pro firemní zákazníky. Ten kdo používá PC doma a nemá na něm žádný specializovaný SW by o aktualizaci měl přemýšlet. Pokud ji provede během roku, bude ji mít zdarma.

Dle informací Windows 10 by měly umožnit klasickou aktualizaci při zachování dat a nastavení, zároveň je možné systém nainstalovat "načisto". Po aktualizaci by mělo být umožněno se v případě problémů vrátit zpět k původnímu systému.

Nástroj ke stažení/instalaci Windows 10 CZE naleznete na https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10

Pro praktickou zkušenost jsem zkusil zaktualizovat 4 různorodé stroje:

1. pracovní tablet LENOVO MiiX2 8" (Windows 8.1 32bit)

Po spuštění nástroje jsem zvolil přímou aktualizaci systému, bohužel po nějaké době instalátor vyhodil "Něco se pokazilo" bez jakékoliv chybové hlášky či upřesnění. Toto jsem vyřešil stažením instalace na USB a puštěním instalace z USB. Pak již vše prošlo a po cca 40 minutách byl systém zaktualizovaný. Veškerý SW a nastavení v pořádku. Výkonově a pocitově je tablet lehce rychlejší než byl s W8.1.

2. starší netbook LENOVO S9e (Windows 7 32bit)

Po spuštění nástroje jsem zvolil přímou aktualizaci systému, vše proběhlo bez problému. Protože jde o starší ATOM s 1GB RAM, instalace trvala výrazně déle (odhadem přes hodinu). Po proběhnutí všech aktualizací, nastavení chování CPU (vypnul jsme úsporné řežimy) lze konstatovat, že Windows 10 je na tomto stroji výrazně nejrychlejší (ve srovnání s XP / W7). I tak je ale stáří a omezený HW znát.

3. Tablet/PC 2in1 DO3DY (Windows 8.1 32bit)

Tablet disponuje pouze 32GB úložištěm, proto jsem pro jistotu zvolil aktualizaci z připraveného USB. Po aktualizaci nešel rozchodit SKYPE a STORE havaroval. Celý tablet se choval divně. Rozhodl jsem se pro čistou instalaci. Ta proběhla bez problémů (cílový disk jsem zformátoval), ale většinu HW Windows 10 nenalezl, z čehož plynuly problémy. Vyřešilo se to instalací sady driverů INTEL ATOM Z3700 pro W8.1 od dodavatele tabletu. Bohužel na INTEL.COM nebyli ovladače pro Windows 10 v tu dobu ke stažení. Nakonec tedy vše dobré. Pocitově je tableto/pc o něco svižnější než na W8.1.

4. pracovní PC na MB GIGABYTE/i7/16GB/SSD (Windows 7 64bit)

Po spuštění nástroje jsem zvolil přímou aktualizaci systému, bohužel po nějaké době instalátor vyhodil "Oddíl rezervovaný systémem nelze aktualizovat". Klasicky MS nezklamal, tato hláška je nesmysl. Windows 10 jen potřeboval na úvodní partition více volného místa. Po úpravě velikostí partition už instalace neměla problémy a vše proběhlo bez ztráty kytičky. Tento PC je nejvýkonější, zároveň je to můj primární nástroj. Obsahuje proto spousty oficiálního SW který potřebuji ke své práci. Dopředu jsem si zjistil, že veškerý SW co mám na Windows 10 bude fungovat. Tak tomu také po aktualizaci bylo. Veškeré nastavení bylo zachováno. Stroj již běžně pracovně bez problému používám. Lokální účet jsem přepnul na Live ID, nyní se mi mezi tabletem a PC synchronizují data a nastavení (jako například hesla uložená v EDGE atp.), což byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem chtěl OS u svých strojů sjednotit na Windows 10. Výkonově jsem si nevšimnul žádné změny, vše je bleskové jako na Windows 7, možná nový systém o něco rychleji nabíhá.

 

Vrácení zpět k původnímu systému jsem tedy nevyzkoušel a obecně jsem s W10 spokojen. Jak je u MS zvykem, nešlo to až tak hladce jak by si člověk představoval, ale to by očekával jen velký optimista. Docela se divím, že to MS stihnul doladit za tak krátkou dobu. Už se těším na W10 pro telefon.