Dlouhou dobu jsme na cyklovýlety na Mallorcu jezdili s kanceláří NaCesty.cz. Letos se bohužel cena vyhoupla za desetidenní zájezd přes 20 tisíc na osobu, což mi přišlo zbytečně drahé. Zkusili jsme si tedy cyklovýlet na Mallorcu uspořádat sami. Udělali jsme pár drobných chyb, pokusím se tedy ve stručnosti sepsat, jak bych postupoval dnes. Doberu se i ke konečné ceně. Je nutné si uvědomit, že tento článek vznikal v březnu 2022 a aktuální podnínky/ceny se mohou výrazně lišit.

Nejdůležitější výchozí informace je, že v Port Pollenca existuje půjčovna kol Bike Island Mallorca, kterou vlastní čech Juraj Franer se svou ženou Martinou. Již roky na Mallorce podnikají. Jsou to tedy "lokálové", se kterými se domluvíte česky. A to je za mě osobně klíčová informace. Krom toho, že Vám půjčí kola, zajistí přepravu z letiště na ubytko, tak i rádi předají případné rady nebo pomůžou v nouzi. Doporučuji zajišťovat záležitosti následně:

1. ubytování přes Booking.com doporučuji zajistit jako první z důvodu, že není vě většině případů nutné cokoliv zaplatit dopředu. My jsme letos vybrali House Barca, protože okolí Palmy je rovinatější, a my máme rádi oblast Pollenca/Alcůdia. Cena cca 2600,-/osoba. Byla zima, většina domů na Mallorce je špatně izolována. Muselli jsme hodně topit přímotopy a dopláceli jsme za elektřinu.

2. letenky - vyhledávačů na letenky je spousta, nechám to na Vás, My jsme využili kiwi.com a cena nejlépe vyšla RyanAir z Vídně. Ceny za letenku s odbaveným zavazadlem je skoro dvojnásobná. Ideální je si připlatit za "přednostní nástup" ve kterém máte dvě malé kabinové zavazadla (přesné specifikace na RyanAir). Zde je pouze nutné se vejít do daných limitů a nemít sebou věci, které by neprošly bezpečnostní kontrolo. Za mě jsme se vešli bez problému s komplet cyklovýbavou a oblečením na celých 10 dní. V praxi velikost/váhu zavazadel nikdo nekontroloval, takže jestli jste +- o pár centimetrů nad, tak to asi nikdo nebude řešit. Není vysloveně nutné si rezervovat místenku za příplatek. Při odbavení Vám bude přidělena. Odbavení lze provést s velkým předstihem, což doporučuji. CheckIn je nutné provést online s předstihem, protože na letišti je za příplatek. Letenky můžete jak vytisknout, tak vložit do mobilu (u nás do peněženky na iOS). Varianty z Prahy/Katowic v době pořádání byly výrazně dražší (někdy až o polovinu). Nás to vyšlo na cca 2500,-/osoba.

3. parkovné ve Vídni pandaparken.at. Cena cca 420,-/osoba.

4. zapůjčení kol - viz kol Bike Island Mallorca sídlí v Port Pollenca. Cena cca 4900,-/osoba včetně transferu z letiště

5. strava na místě - ceny v supermarketech odpovídají cenám v ČR, lze se tedy najíst za ceny, na které jsme zvyklí u nás.

Rozpočet na osobu včetně stravy, kafíček, obídků, pojištění atp. tedy vyšel zhruba 13000,-. To je výrazný rozdíl, který dle mě stojí za to. Navíc člověk si může vždy nakoupit čerstvé, uvařit dle libosti co chce z místních srovin. Je to jen o investování vlastního času.

Rozpočet vychází z toho, že jsme cestovali v 6ti lidech jedním autem.

Všichni kompletně očkováni, covid pasy jak v mobilu, tak vytištěné.

48hod před odletem bylo nutné vyplnit formulář Španělské vlády pro vstup do země - problém s certifikátem - možnost manuálního vložení (pak proběhla kontrola na letišti).